Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2014 19:32 - КРАХЪТ НА КАПИТАЛИЗМА
Автор: arrow007 Категория: Други   
Прочетен: 4238 Коментари: 2 Гласове:
28

Последна промяна: 06.01.2018 00:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

image


Процесът на деградация на капитализма, за благозвучност наречен „либерален проект” постоянно се задълбочава. Разбира се пружината на захранващата го ненаситна алчност на световната плутокрация, чието сърце е Федералната резервна система (ФРС) на САЩ,  все още не е окончателно развита. Но контурите на наближаващата катастрофа все повече проличават зад фасадата на либералната демокрация, с която той се самоидентифицира. Тя намира израз в явната несъстоятелност на претенциите на САЩ за световна хегемония, в задълбочаващият се антиамериканизъм на мюсюлманския свят, в засилващите се центробежни тенденции в рамките на Европейската общност и най-вече в неумолимо наближаващата нова унищожителна вълна на световна финансова криза.

Глобализацията доведе до почти пълно откъсване на финансовите механизми, детерминиращи паричното обръщение в света, от производството на реални стоки и услуги, обемите на които по различни изчисления вече са спаднали до само на една тридесета от паричната маса. Съвременната икономика е поробена от банките, чийто основен интерес не е производството, а борсовите спекулации. Икономиката се отделя от своята материалност и се превръща в моделирана от световната плутокрация спекулативна интрига, в която самостоятелните роля на производителя все повече губи своето значение. Днешният глобален капитализъм избавя парите от стоките и тяхното материално въплъщение. Парите започват да живеят свой собствен живот, моделиран от алчността на световната плутокрация. Тъкмо тази постоянно разширяваща се пропаст между световните финанси и реалното производство в обозримо бъдеще неминуемо ще доведе до краха на капитализма.

Финансовият банкрут на капитализма е неизбежен. Какво ще се случи тогава с демокрацията, зад фасадата на която днес световната плутокрация управлява човечеството? Когато говорим за демокрация като правило хората си представят свобода на словото, независими медии, права на човека, равенство пред закона и всеобщо благоденствие, които все още сред мнозинството асоциират със световния капиталистически лидер – САЩ. Разбира се демокрацията не се е родила в Америка. Тя е съществувала дълго преди бъдещите американци да започнат да освобождават по право принадлежащите им земи от незаконно окупиралите ги изостанали индианци, които бяха безмилостно избити. Върху техните кости и последвалото четири вековно робство на чернокожите е бил изграден фундаментът на съвременната либерална демокрация. И това, разбира се, не е случайно. Още в родината на демокрацията – Древна Гърция всеки просветен човек е знаел, че прилична демокрация не може да се гради без роби и робски труд.

Капитализмът отмени робството. Но не по нравствени съображения, а защото бе намерил далеч по сигурно средства за заробване на хората – човешката алчност. Затова и днес човечеството живее по законите на животинския свят. Силният побеждава слабия. При капитализма това благозвучно се нарича конкурентна борба. В тази борба по-силните народи побеждават по-слабите, които остават на бунището на историята. Така възникна т.н. златен милиард от човечеството, който всяка година изяжда лъвската част от световните блага.

Но какво да се прави с победените. Та те по численост многократно надвишават победителите и при това живеят в скотски условия. Вече не могат безнаказано да се убиват като робите. Ситостта на златния милиард го направи по-благодушен и той даже отмени смъртното наказание. Но проблемът остава и той трябва по някакъв начин да се решава. Засега единственият регулатор са глада и болестите, на произвола на които са изоставени сиромасите в света.

За всички е ясно, че обемът на контролираното от плутокрацията световно производство на храни, стоки от първа необходимост и медикаменти е напълно достатъчен за да реши проблема с глада и болестите. Има обаче една съществена пречка – капитализма. Идеята да се нахранят хора, от които не може да се извлече печалба е кощунствена за световната плутокрация. А без печалба капитализмът тутакси умира.

Остава една единствена залъгалка – демокрацията. Но колкото повече идеолозите на капитализма, под лозунга за правата на човека и евроатлантическите ценности, се опитват да представят демокрацията като панацея от всички съществуващи проблеми, толкова повече проличава нейната лицемерна същност. В това отношение нашия век съвсем не прилича на предходния. Демократичната власт на народа все повече губи своята легитимност. Все повече става ясно, че днешната демокрация е само шоу, конците зад което дърпа световната плутокрация. Пряко или опосредствано тя утвърждава всеки представен в изборите кандидат за властта. Вече за никого не е тайна, че изборите не са нищо друго, освен финансова далавера. Богатите купуват гласовете на народа. Оказва се, че демокрацията е проститутка, която все още разпалено ни представят за невинно девойче.

Днес демокрацията в света окончателно е демаскирана като право на силния – армията на САЩ да диктува своите условия на останалия свят. При това в своята оценка за степента на демократичност на една страна САЩ без угризения използват двойния стандарт. Началото на този процес на деградация на демокрацията положи американския президент Франклин Рузвельт, който квалифицира тогавашния диктатор Сомоса с думите: „Може и да е кучи син, но той е наш кучи син!” За състоянието на правата и свободите в своите страни трябва да се безпокоят само противниците на САЩ, но не и техните съюзници. Затова авторитарните режими на Саудитска Арабия и Катар непринудено се изживяват в ролята на върли поборници за демокрация в страни като Египет, Тунис и Сирия, чието правителства бяха законно избрани от своя народ, но по различни причини не устройваха САЩ.

image  

                                                    
Какво се случва, обаче,
когато поради световната финансова криза властта банкрутира? Тогава петимната за нейното запазване национална капиталистическа върхушка започва да я купува на кредит от световната плутокрация. Първи това направиха капиталистите на Гърция, а след тях и властниците на Италия, Испания и Португалия. Чак днес проличава какви огромни средства за прахосани за тази цел. Така например запазването на властта от Силвио Берлускони е струвала на италианците повече от годишния обществен продукт на тази страна. Да не говорим за управляващия елит на САЩ, който за запазването на властта си е взел такъв огромен кредит, който вече никога нито ще може, нито ще поиска да върне.

По един парадоксален начин този разрушителен процес набира сила в резултат на разкриването на задкулисието на господстващата политическа класа. Вече 6 години невидимата ръка на WikiLeaks разпространява в Интернет информация, дискредитираща световните властимащи и тяхната политика. Разбира се най-засегнати в това отношения е Америка, народът на която все повече се събужда от летаргията на вече загубения висок стандарт. Те най-после прозряха истината, че зад фасадата на демокрацията се крие хищната алчност на банковата олигархия и стоящата зад нея световна плутокрация. Така се роди движението „Окупирай Уолстрит”.

Всяка власт копнее за собствената си стабилност. Затова капиталистическата власт е готова на огромни разходи и престъпления, за да се увековечи. И когато парите свършат, защото по-рано или по-късно световната печатницата на долари – ФРС ще бъде принудена да спре своята дейност, обременената от дългове управляваща върхушка на САЩ ще си припомни старото, утвърдено средство за съхранение на властта – войната. Няма по-сигурен начин за опрощаване на дълговете от една нова световна война. Двете предишни свършиха чудесна работа на своите подстрекатели.

Дали САЩ ще рискуват разпалването на една нова световна война не е ясно. Сигурно обаче е, че армията на САЩ неспирно повишава своята боеспособност по бойните полета на света. Американският историк и писател Гор Видал в своята книга „Вечна война за вечен мир“ посочва списък със 198 военни операции на САЩ от края на Втората световна война до атентата на 11 септември 2001. Продължаващите операции по непрестанното налагане на волята на американската господстваща класа САЩ маскират с благозвучни наименования. Ето последните от тях: „Преднамерена сила“ в Косово; „Благородна наковалня“ в Югославия; „Иракска свобода“ и „Нова зора“ в Ирак, „Безкрайна справедливост” в Афганистан. Тази демагогия на променя истината, че всяка такава военна операция коства живота на американски войници и на стотици хиляди техни противници. И всичко това в името на алчността и печалбите на световната плутокрация.

Бъдещето на САЩ са войни, войни и нови войни. Америка се превърна в световен жандарм. Вече я няма Америка, от която милиони хора по света се възхищаваха. От нея ще продължават да се страхуват, но вече не ще я обичат. Очаровани от самите себе си американците така и не забелязаха, как в целия свят започнаха да ги наричат „новите варвари”. За много хора по света сега Америка е „Империята на злото”. Така безславно умира американската мечта, а заедно с нея и идеологията на либерализма.

Идеологията на либерализма цели увековечаването властта на световната плутокрация. В нейната основа е философския индивидуализъм и разбира се неприкосновената частна собственост на тази плутокрация. Докато тази програма противостоеше на фашизма и комунизма, тя имаше своята притегателна сила. Но днес в процеса на своята задълбочаваща се деградация либерализма превърна свободата в самоцел. Лозунгът е „свобода заради самата свобода”. Това е така, защото хората по-лесно се управляват, когато не са част от религиозна общност, нация, род и семейство, а самодостатъчни индивидуалисти. Затова под маската на борба за „правата на човека” усилено се насажда свобода от всякакъв белег на групова идентичност: вяра, национална идентичност, традиции, семейство и семейните ценности. Свобода от всичко, включително и от съвестта. Днес на прицел е даже свободата от пола. Затова чужди посланици и безброй международни организации непрестанно демонстрират своята загриженост за правата на педерастите и лесбийките, на правото им публично да се чифтосват и да си осиновяват деца, съответно от мъжки и женски пол.

Веднъж превърнал се в ходеща молекула, в част от хаотично обществено Брауново движение, човекът вече не се нуждае и от държава. По своята същност политиката, насочена към отстояване на „правата на човека” цели сриването на държавния суверинитет. Това е така, защото основният прицел на капиталистическата глобализация е десуверинизацията на националните държави. Само те биха могли да се опълчат на властта на световната плутокрация. Така капиталистическата демокрация все повече се демаскира като средство за утвърждаване на господството на световната плутокрация. Безразделна власт, на която могат само да завиждат всички диктатори на миналото.

Капитализмът, постигнал твърде много в производителността на труда, науката и технологиите, накичил човека с брошките на всевъзможни права и свободи, априори не е в състояние да осигури основното право на човека – правото на достоен живот. Това право е отредено само на световната плутокрация и техните приближени. Рано или късно хората ще им потърсят сметка. Затова крахът на капитализма е неизбежен.





Гласувай:
29



1. dartanjan - Всъщност нито има демокрация нито ...
01.12.2014 17:46
Всъщност нито има демокрация нито капитализъм от 100 години. Има спекулативен монополизъм, което в днещшно време се изроди в дивият закон на джунглата под формата на неолиберализма. Само че това нарушава божиите закони и принципи и никъде в природата не може да се види подобна картинка, където действат други принципи на взаимопомощ и взаимен интерес.
цитирай
2. raders - Хм. Всичко това звучи смешно. Ка...
01.12.2014 17:48
Хм. Всичко това звучи смешно. Капитализмът, разбира се, е калпав, но засега не се вижда нищо по-добро. Затова, защото той в икономически аспект, е съобразен с недостатъците на вида "хомосапиенс". Известно е, че хомосапиенс притежава безброй недостатъци: егоизъм, индивидуализъм, мързел, нахалство, агресивност, жестокост и пр. и пр. Така че той не би се задоволил с някаква теоретична постановка, като примерно, социализъм или нещо друго, проповядващо колективна бъркотия, каквато беше някога при нас. Защото при капитализма преуспяват находчивите и кадърните /за съжаление също и разбойниците/, докато при соца - предимно некадърниците /също и разбойниците/. Но при капитализма се зачита собствеността, което е решаващо преимущество за хомосапиенс и той би го предпочел, докато при соца доминират търтеите на държавата, което е отвратително. Не е все едно да работиш в собствената си градина или в градината на ТКЗС то. Повтарям, капитализмът е лош, но соца още по-лош. Единствено търтеите го предпочитат. За съжаление, хомосапиенс не е мравуняк, а общество от индивидуалисти. Което обрича соца на провал, дори вождовете да са Сталин или Пол Пот. Изобщо ни вярвай, че в Китай има социализъм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arrow007
Категория: Бизнес
Прочетен: 442931
Постинги: 266
Коментари: 207
Гласове: 368
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031